Tutustumismatkoja Viroon
( ja vähän muuallekin! )


 


Tällä sivullamme esittelemme niin tulevia kuin tehtyjäkin Viron matkojamme,
kuvasarjoja kotimaan retkistä löydät HISTORIA-sivulta! 

 

KUVIA JA JUTTUJA TEHDYISTÄ MATKOISTA:

(Tutustu myös HISTORIA-sivun kotimaan retkien kuviin!)


 
------------------------------------------------------------
 
 

Viini-juustomatka Viroon 16.-19.8.2023

Matka tehtiin yhdessä Salon senioriopettajien kanssa. Monipuolisen matkan ohjelmasta voi lukea Virve Nögesin laatimasta matkakertomuksesta ja myös valokuvia matkasta voi katsoa Matkoja sivulta. Matkaan osallistui  23 henkilöä yhteensä. 


Klikkaa kuvaa, tai klikkaa TÄSTÄ, NÄET KUVIA MATKALTA!

 
------------------------------------------------------------
 

Matka Tarton kautta Pihkovaan ja Petseriin

Matka Kaakkois-Viroon  2.-5.8.2019 (pe-ma) Matka suuntautui Peipsijärven läheisyyteen. Virossa kuljettiin Sibulateen tienoilla, Venäjän puolella tutustuttiin Petserin ja Pihkovan alueeseen ja luostareihin. Yövyttiin Tartossa, Pihkovassa ja Võrussa. Pihkovassa oli kiertoajelun lisäksi tutustuminen Mronyzhkin luostariin.


Klikkaa kuvaa, tai klikkaa TÄSTÄ, NÄET KUVIA MATKALTA!

 
------------------------------------------------------------


Matka Ruhnun saarelle ja Pärnuun
ke-la 24.-27.6.2015

Ruhnun kirkko

Ruhnu (ruots. Runö) on Viroon kuuluva saari ja kunta Riianlahdella Itämeressä. Saarenmaan maakuntaan kuuluvassa saaressa on alle 72 pääasiassa virolaista asukasta, ja sen pinta-ala on 11,54 neliökilometriä. Saaren pituus on 5,5 kilometriä ja leveys 3,5 kilometriä. Lähin asuttu alue mantereella on Latvian Kuurinmaalla sijaitseva Kolka, joka on 37 kilometrin päässä Ruhnusta. Ennen vuotta 1944 saarta asuttivat satoja vuosia vironruotsalaiset, joiden elinkeinona oli ollut maanviljelys, kalastus ja hylkeenpyynti. Toisen maailmansodan aikana vironruotsalainen väestö evakuoitiin Ruotsiin. Vakituisia asukkaita saarella on noin 60. He ovat tulleet vironruotsalaisten 1944 jättämille asuinpaikoille neuvostovallan aikana. Nykyään Ruhnun kunnassa on vain yksi kylä, Ruhnun kylä, joka sijaitsee saaren keskiosassa.

Lisätietoa Suomeksi: visitestonia.com ja Viroksi: ruhnu.ee
Kuvia Ruhnusta: nagi.ee/photos

 
------------------------------------------------------------
 


Matka Tallinnaan la-su 11. - 12.10.2014
KGB-kahvila-museo ja Keila-Joa kartano

Ryhmällemme oli tilattu lauantai-illaksi esitys KGB teatterikahvilasta, jossa miliisitär Larissa ja sairaanhoitaja Vassilissa esittävät hauskan ohjelman suomeksi osin vuorovaikutteisesti yleisön kanssa ja syötävää oli runsaasti. Majoituimme Vanhassa kaupungissa hotelli Braavossa.
Sunnuntaina teimme retken Tallinnasta länteen ja tutustuimme mielenkiintoiseen Keila-Joan restauroituun kartanoon roolioppaan johdolla. Kartano toimii museona ja näyttelytilana. Kävimme myös Keilan vesiputouksella.
Matkalle osallistui 22 henkilöä.
Klikkaa kuvaa, tai klikkaa TÄSTÄ, NÄET KUVIA MATKALTA!

 
------------------------------------------------------------
 
 

Matka Hiidenmaalle 2.- 4.8.2014

Salon Viroseura järjesti Hiidenmaan matkan la-ma 2.- 4.8.2014. Kärdlan kahvilapäivät oli lauantaina tutustumiskohteena. Viitisentoista kahvilaa kotipuutarhoissa, kirkon tai tehtaan pihoissa, ulkomuseon pihassa ja muissa hyvinkin erilaisissa paikoissa houkutteli saarten ja mantereen väkeä niin Virosta kuin muualtakin nauttimaan kahvi- tai ruokapöydän antimista. Tutustuimme myös muihin Hiidenmaan nähtävyyksiin, kuten toimivaan vanhaan villatehtaaseen, Aino Kallaksen kotimuseoon, Soeran maatilamuseoon, Kõpun majakkaan ja Suuremõisan kartanoon.
Kävimme myös Sõrun satamassa ja paluumatkalla ennen Tallinnaa ruokailimme Laitsen upeassa kartanolinnassa. Hyvä ilma suosi matkaamme jossa osallistujia oli 30.
Klikkaa kuvaa, tai klikkaa TÄSTÄ, NÄET KUVIA MATKALTA!

 
------------------------------------------------------------
 

Kevätmatka Türin kukkamarkkinoille ja Palmsen kartanoon 17.-18.5.2014.

Salon Viroseura järjesti kevätmatkan 17.-18.5.2014 Türin kukkamarkkinoille ja Palmsen kartanoon. Lauantaina kävimme kukkamarkkinoilla ja yövyimme Palmsen kartanossa, sunnuntaina tutustuimme Vihulan kartanon alueeseen.
Kuvia matkalta KLIKKAA KUVAA oikealla!


 
 
------------------------------------------------------------
 
   

Kevätmatka Länsi-Viroon: Noarootsi, Haapsalu, Vormsi, Pärnu 24. – 27.5.2013

42 matkaajaa oli mukana kevätmatkallamme, joka tällä kertaa suuntautui Länsi-Viroon. Tutustuimme Haapsaluun, Noarootsiin, Vormsin saareen ja Pärnuun.KATSO KUVASARJA, KLIKKAA TÄSTÄ!

 
------------------------------------------------------------
 
 

Kulttuurimatka Talinnaan 5.-7.10.2012

Perjantai-ilta vietettiin Estonia teatterissa ja esitys oli ”Mies la Manchasta”(operetti/musikaali). Lauantaina käytiin mm. merimuseossa. Lentosatama (viroksi Lennusadam) on Viron Tallinnassa keväällä 2012 avattu merimuseo. Sunnuntain retkikohteena oli mm. TV-torni.
Muutama kuva Tallinnasta, klikkaa kuvaa!

Katso Yle Areenasta uutispätkä LENTOSATAMASTA, KLIKKAA TÄSTÄ!
Tutustu myös Tallinnan TV-tornin nettisivuihin: KLIKKAA TÄSTÄ!

KLIKKAA KUVAA!
 
------------------------------------------------------------
 

Katso kuvia matkalta,
KLIKKAA KUVAA!
 

Kesämatka Tarttoon ja Valgaan
pe-ma 15-18.6.2012
KATSO KUVIA!

Aikainen aamulähtö Salosta, Eckerön laivalla Tallinnaan, bussilla Tarttoon ja kävimme tutustumassa Baltian suurimmassa tiedekeskus AHHAAssa.
Yövyimme kaksi yötä Otepään lähellä Pühajärve Spaassa. Lauantain ohjelmassa oli mm. tutustuminen A le coq -juomatehtaaseen ja olutmuseoon, illalla laulujuhlien pääkonsertti Tähtveren laulukentällä.
Sunnuntaina lähdimme kohti etelää, Sangasten linnaa ihaileimme ulkoapäin, teimme kiertoajelun Valgan kaupungissa, ajoimme Kanepin kuntaan Varbuseen, jossa tutustuimme Maantiemuseoon. Illalla vaihdoimme yöpymispaikaksi Hotel Tartun, torin lähellä Tartossa.
Maanantaina aloitimme paluumatkan, kävimme Pilkan ristillä. Se on Pilkan taistelussa kaatuneiden muistomerkki taistelualueella. Kohti Tallinnaa, ruokailimme Põltsamaan linnan ravintolassa ja pikapikavauhtia Tallinnaan. Taas tuli löydettyä jotain uutta Virosta!!

 
------------------------------------------------------------
 
 

Kesämatka Saarenmaalle to-su 21.-24.7.2011

Saarenmaan oopperajuhlille osallistuminen Kuressaaressa oli alun perin valittu teema kesämatkallemme. Melkein kaikki matkalaiset olivat mukana Oopperagaalassa torstai-iltana ja suurin osa oli myös La Boheme-oopperassa perjantai-iltana. Majoituimme Kuressaaren kaupungissa erilaisissa vierastaloissa, viimeisen matkayön majoitus oli hotellissa. Päivät käytettiin retkeillen eri puolilla Saarenmaata. Käyntikohteemme olivat hyvin moninaisia, näimme ja kuulimme paljon asioita Saarenmaan luonnosta ja historiasta ja myös nykyisestä elämästä siellä.
KLIKKAA KUVAA!


 
------------------------------------------------------------


 

Katso kuvia matkalta, KLIKKAA KUVAA!
 

Puutarha- ja kylpylämatka Viroon 21. – 23.5.2010
KATSO KUVIA!

Kävimme Türin kukkamessuilla, yövyimme Aqua Spa kylpylässä, tutustuimme kotipuutarhoihin ja Rakveren kaupunkiin , poikkesimme myös Käsmun kalastajakylässä.

 
------------------------------------------------------------ 

Operettimatka Tarttoon
14. – 15.11. 2009

Matkamme alkoi lauantaina Salon torilta tällä kerralla ihan inhimilliseen aikaan klo 7.45. Helsingistä menimme Tallinkin laivalla kahdessa tunnissa Tallinnaan. Satamasta jatkoimme välittömästi kohti Tarttoa, jossa ensimmäisenä kävimme lounatarton isossa kauppakeskuksessa. Hotellimme Park oli ihan vanhan kaupungin siltojen lähellä. Pikaisen majoittumisen ja siistiytymisen jälkeen kävelimme hotellilta ruokailuun läheiseen Ruutikellariin, jonka vanhat komeat tiiliholvit ja mahtava puinen sisustus olivat viihtyisät puitteet.

Hotellilta linja-auto vei meidät Vanemuine teatteriin, jossa katsoimme 1932 valmistuneen Paul Abrahamin operetin Savoyn tanssiaiset. Operetin hienot puvut ja tutut ”Hummailemaan”-melodiat saivat yleisön hyvälle tuulelle.

Sunnuntaina hotelliaamiaisen jälkeen oli omatoimista kaupunkiin tutustumista ja puolilta päivin lähdimme linja-autolla tutkimaan Tarton kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneita. Erikoisia kasveja olivat mm. lihansyöjä orgidea ja suoraan mullasta kukkiva kaktus. Kasvihuoneessa oli myös joitakin eläimiä: lintuja, kilpikonnia ja sirkka, joka lasiterraariossa näytti kuivuneelta puun oksalta.

Matkamme jatkui Suomi-instituuttiin, jonka toiminnasta meille kertoi Maarja Keba. Kuulimme myös sotaveteraanien Leonhard Kangron ja Harri Kaskin puheenvuoron Suomen poikien toiminnasta. Poistuessamme veteraanit opastivat meidät vielä Suomen ja Neuvostovenäjän vuoden 1920 Tarton rauhan muistomerkille.

Sunnuntain iltalaivalla palasimme Tallinnasta Helsinkiin ja kello oli muutaman minuutin huomisen puolella ehtiessämme Saloon. Kulttuuri- ja operettimatkallamme mukana olleet 23 henkilöä olivat tyytyväisiä matkaansa. Kiitoksia Taimille järjestelyistä!

Matkalainen Paula Paavola

  KLIKKAA KUVAA!
------------------------------------------------------------
 

Katso kuvia matkalta, KLIKKAA KUVAA!
 

Liivinmaan matka 31.7.-2.8.2009

Kesämatkamme alkoi Salosta perjantaiaamuna klo 5.00 bussilla Helsinkiin, josta siirryimme laivalla Tallinnaan. Satamasta jatkoimme tutun oppaan Virven johdolla kohti Latviaa. Matkalla söimme lounaan Virossa hotelli Lepaninassa. Latvian puolella pysähdyimme Siguldassa, kävimme Turaidan linnassa ja luolissa. Illaksi tulimme Jelgavaan ja yövyimme hotelli Jelgavassa.

Lauantaiaamupäivällä kävimme katsomassa Jelgavan palatsia ja sitten jatkoimme Rundalen palatsiin. Molemmat komeat rakennukset ovat keisarinna Annan ”lemmikkimiehelleen” herttua Ernst Johanille rakennuttamia valtavia palatseja. Iltapäivällä ajoimme Talsin kautta Kolkan niemimaalle, jossa osallistuimme liiviläisten vuotuiseen juhlaan Mazirbessä. Illalla jatkoimme merenrantatietä Riikaan, jossa yövyimme.

Sunnuntaiaamuna kävimme suurella Zeppeliinihallien torilla ja tutustuimme Riikan vanhaan kaupunkiin. Paluumatkalla pydähdyimme Viron rajalla lounaalle entiseen tullirakennukseen perustettuun ravintolaan. Kävimme myös lyhyellä kiertoajelulla Pärnussa. Iltalaivalla tulimme Tallinnasta Helsinkiin, jossa bussimme oli vastassa ja Saloon palasimme puoliltaöin.
Paljon erilaisia asioita ehdimme nähdä kolmessa päivässä.

Matkalla mukana Paula Paavola
 

------------------------------------------------------------

Mikä on Liivinmaa?

Liivinmaa on historiallinen alue, joka käsitti nykyisen Etelä-Viron ja Pohjois-Latvian. Liivinmaalla eläneet itämerensuomalaiset ja balttilaiset väestöryhmät liitettiin kristillisen kirkon alaisuuteen ristiretkillä vuosina 1184–1227.
Vuosina 1558–1582 Liivin sodassa alueesta taistelivat Ruotsi, Venäjä, Tanska ja Puola-Liettua.
Liivinmaa on saanut nimensä alkuperäisten asukkaittensa, liivien mukaan, jotka esihitoriallisena aikana asuivat siellä, mutta joutuivat kansainvaellusten aikana pois tai sulautuivat virolaisiin ja liettualaisiin.
Venäjän helmikuun vallankumouksen jälkeen vuonna 1917 Liivinmaan pohjoisosat yhdistettiin Eestinmaahan ja muodostettiin Viron autonominen kuvernementti, joka seuraavana vuonna itsenäistyi samoin kuin Latviakin. Näin Liivinmaa tuli jaetuksi Viron ja Latvian kesken.

------------------------------------------------------------
 

Kuvia Pietarin matkalta toukokuussa 2009

Katso kuvia klikkaamalla TÄSTÄ!

------------------------------------------------------------


Kierros Itä- ja Etelä-Virossa 28.6-1.7.2008
 

 Kolmekymmentä Viron ystävää oli mukana matkalla. Kävimme mm. Rakveren linnassa, Ontikan rantatörmällä ja Toilan laaksossa. Yövyimme Sillamäellä.
Sunnuntaina ajoimme Narva-Joesuuhun, tutustuimme Narvan linnaan, jatkoimme Peipsin rantaa pitkin etelään päin Otepään kaupunkiin jossa majoitumme Pühajärven kylpylään
Maanantaina tutustuimme kylpylään ja Otepään kaupunkiin.
Tiistai oli paluupäivä, tutustuimme Viljandiin, näimme Tarvastun kirkon ja kävimme Pöltsamaalla ruusutarhassa.
KLIKKAA KUVAA JA SIIRRY KUVA-ALBUMIIN >>>>>

 

 
------------------------------------------------------------
 Kuvia Saarenmaan matkalta kesällä 2007


Kuvia seuramme Saaremaan matkalta 29.7. - 1.8.2007 on nyt katseltavana kuudenkymmenen kuvan sarjana.
Tarkoituksemme oli alkujaan käydä päivän retkellä erikoisella Ruhnun saarella 70 km:n päässä Saarenmaalta. Myrskyävä meri muutti suunnitelmiamme ja tyydyimme saaren keskiosien tarkempaan tutustumiseen.
<<<< KLIKKAA KUVAA JA SIIRRY KUVA-ALBUMIIN!

 
------------------------------------------------------------Setukaisten kesäjuhlilla 2006
 

Kuvia Setukaisten kesäjuhlilta elokuulta 2006
KLIKKAA KUVAA JA SIIRRY KUVA-ALBUMIIN >>>>>

 


 
------------------------------------------------------------
 

Reissuja on tehty...

24.06 - 27.06.2015 Matka Ruhnun saarelle ja Pärnuun
11.10 - 12.10.2014 Viikonloppumatka Tallinnaan
02.08 - 04.08.2014 Matka Hiidenmaalle
17.05 - 18.05.2014 Kevätmatka Türin kukkamarkkinoille ja Palmsen kartanoon
26.10.2013 Kissateatterimatka Tallinnaan
24.05 - 27.05.2013 Kevätmatka Länsi-Viroon: Noarootsi,Haapsalu,Vormsi,Pärnu
05.10 - 07.10.2012 Kulttuurimatka Tallinnaan
15.06 - 18.06.2012 Kesämatka Tarttoon ja Valgaan
21.07 - 24.07.2011 Kesämatka Saarenmaalle
21.05 - 23.05.2010 Puutarha- ja kylpylämatka
14.11 - 15.11.2009 Teatterimatka Tarttoon
31.07 - 02.08.2009 Kesämatka Liivinmaalle
14.05 - 17.05.2009 Kevätmatka Pietariin
28.06 - 01.07.2008 Kierros Itä- ja Etelä-Virossa
29.07 - 01.08.2007 Saaremaalla
04.08 - 06.08.2006 Setukaisten kesäjuhlat
14.07 - 17.07.2005 Iso Balttian kierros, Viro, Latvia ja Liettua
01.07 - 04.07.2004 Tallinnan laulujuhlat ja Saarenmaan valssi
19.07 - 21.07.2003 Länsi-Viro ja Kihnun saari
20.07 - 22.07.2002 Itä-Viro, Peipsijärvi, Tarto
25.05 - 27.05.2002 Etelä-Viron kartanot ja puutarhat
28.07 - 29.07.2001 Pohjois-Viron kartanot ja puutarhat
27.07 - 30.07.2000 Saarenmaalla ja Hiidenmaalla
13.08 - 15.08.1999 Länsi- ja Etelä-Virossa
06.12 - 13.12.1998 Toilassa kylpylässä
08.05 - 11.05.1997 Saarenmaalla
25.07 - 28.07.1997 kartanokierroksella
v.1995 Toilassa
v.1994 Pärnussa
v.1993 Junamatkalla Tallinnasta Riikaan
v.1992 Tallinna - Pärnu - Tartto
v.1991 Tarttossa
v.1990 Saarenmaalla ja Tallinnan laulujuhlilla

ja lisäksi joka vuosi tutustumismatkoja Suomessa!
 


 

KIRJAUUTUUS: TAIMI MÄNTYLÄ, ARJEN SANKAREITA

Olen kokenut varhaisessa lapsuudessani talvi- ja jatkosodan tapahtumat Lounais-Suomessa kaukana rintamalinjoista. Kodin ilmapiiri suojeli lasta, niin ettei 1940-luku jättänyt mieleeni suurempia traumoja. Suomen selviytymisestä sodasta on kirjoitettu lukuisia dokumenttikirjoja ja romaaneja.
 

Toinen maailman sota levisi nopeasti ympäri Eurooppaa. Vasta n. 20 vuotta itsenäisenä ollut Viro pakkoliitettiin Neuvostoliittoon. Virolaissyntyisen, nykyään salolaisen Taimi Mäntylän kirja kertoo yhden suvun ja perheen sodanaikaisista tapahtumista. Perheen äidillä riitti murheita selviytyä hengissä yksinhuoltajana anargistisissa olosuhteissa, joissa nälkä oli alituinen vieras. Perheen isä oli joutunut Neuvostoliiton armeijaan. Niukka ja yksipuolinen ravinto sekä epähygieninen elinympäristö Siperian pakkasineen edesauttoivat monien sairauksien leviämistä sotilaiden keskuudessa. Tämän kaiken koki myös perheen isä. Iloinen ja tunteisiin voimakkaasti vetoava tapahtuma oli, kun perheen jäsenet löysivät toisensa 4 vuoden odottelun jälkeen. Ihme oli tapahtunut.

Taimi Mäntylän kirja - ARJEN SANKAREITA - perustuu hänen vanhempiensa sodanaikaisiin päiväkirjamerkintöihin. Lukijana ja Viron ystävänä kiinnostuin kirjoittajan mukaansatempaavasta tekstistä niin, että luin kirjan kertalukamisena alusta loppuun. Onko kirjalle tulossa jatkoa?
Kirja päättyy lauseeseen: "Alkoi jälleenrakentamisen ja neuvostoelämään totuttelemisen aika, mutta se onkin jo uuden tarinan aihe." Odotan mielenkiinnolla kirjan jatko-osaa.

Pekka Rintola

 Kirjaa - ARJEN SANKAREITA - voi tilata p. 050-3590206. Hinta 10 euroa.

COPYRIGHT © 2006 - 2019 SALON SEUDUN SUOMI-VIRO SEURA RY